2010. december 5., vasárnap

Prédikáció - Ádvent 2. vasárnap

Mal. 3,1
Én majd elküldöm követemet, aki egyengeti előttem az utat. Hamar eljön templomába az ÚR, aki után vágyódtok, a szövetség követe, akit kívántok. Jön már! - mondja a Seregek URa. Mal. 3,2
De ki bírja majd ki eljövetele napját, és ki állhat meg, amikor megjelenik? Mert olyan lesz az, mint az ötvösök tüze, és mint a ruhatisztítók lúgja.
Mal. 3,3
Ahogyan leül az ötvös, és megtisztítja az ezüstöt, úgy tisztítja meg az ÚR Lévi fiait. Fényessé teszi őket, mint az aranyat és az ezüstöt. Akkor majd igaz áldozatokat visznek az ÚRnak.
Mal. 3,4
És olyan kedves lesz az ÚRnak Júda és Jeruzsálem áldozata, mint az ősrégi napokban, a hajdani években.
Mal. 3,5
Eljövök majd, és ítéletet tartok fölöttetek. Hamarosan vádat emelek a varázslók ellen, a házasságtörők ellen és a hamisan esküvők ellen; azok ellen, akik kizsarolják a napszámost, az özvegyet és az árvát, akik elnyomják a jövevényt, mert nem félnek engem! - mondja a Seregek URa.
Mal. 3,6
Én, az ÚR, nem változtam meg, de ti is Jákób fiai maradtatok!
Mal. 3,7
Atyáitok idejétől fogva eltértetek rendelkezéseimtől, nem tartottátok meg azokat. Térjetek meg hozzám, és én is hozzátok térek! - mondja a Seregek URa.

Keresztyén Gyülekezet, Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

Talán sokan még azon merengünk, milyen hamar eltelt a nyár és őszre hajlott az idő, közben pedig már egy hete havas a táj. Az idő folyamatosan és gyorsan telik el felettünk, nekünk pedig bölcsnek kell lennünk. Ki kell használni minden napot, mert a Szentírásból ismerjük Pál apostol intését az efezusi levélből:
Ef. 5,15-16 Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Az idő természete, hogy nem türelmes, nem vár meg bennünket, ha lemaradnánk, hanem csak halad, csak megy tovább a maga útján, és számunkra egyre inkább fogy. Ezért is jó, hogy ma eljöttek a Testvérek, mert az Isten közelében eltöltött órák a nekünk adatott idő egyik legjobb kihasználása.   
Ha a naptárunkra tekintünk, akkor kiderül, hogy a mai napon már december 5. van, holnap pedig jön a Mikulás! A gyermeki szíveket minden időben nagy izgalommal tölti el ez a várakozás. Gyermekkorunkban ilyenkor mindig alaposan kitisztítottuk a cipőnket, hiszen másnap abba hozta a Télapó az ajándékot. Akinek pedig koszos maradt, az virgácsot kapott! Minden lábbelinek tisztának kellett lennie. Úgyhogy gyerekek, este cipőpucolás!
Érdekes, hogy milyen nagy gonddal várjuk a Mikulást, és az egyéb fontos személyek, vendégek érkezését. A készülődés során igyekszünk rendet tenni otthon, alaposan kitakarítani és tiszta, szép ruhába öltözni. Ha megérkezik a vendég, ne lásson semmilyen koszt, semmilyen rumlit, semmilyen hanyagságot, hanem méltó módon tudjuk fogadni.
Viszont ádventben nem csak a nagyszakállú Télapó jön hozzánk, nem csak a közeli és távoli rokonok látogatnak meg, hanem egy másik vendég is érkezik. Pontosabban A VENDÉG, akinek az eljövetele miatt történik ez az egész decemberi felhajtás. Ebben a négy hétben ugyanis alapvetően Jézus Krisztus eljövetelére várunk.
Sajnos a mai világban hajlamosak vagyunk pont róla megfeledkezni a több hetes készülődés során. Mert fel kell díszíteni a lakást, ki kell találni az ünnepi menüt, sok-sok áruházba kell elmenni, és minden körülményről gondoskodni kell, hogy elkészüljön az ünnep.
Mintha mi készítenénk azt el. Mintha a takarítás, a sütés-főzés és a bevásárlás hozná el a karácsonyt. Mindezek fontos dolgok, de alapvetően csak körülmények. Az ünnep lényege, a magva az ünnepeltben van, Jézus Krisztusban. Ugyanis születése révén végre híd épülhetett menny és föld között. Végre elérhetővé vált számunkra Isten országa. Nem kell több ítéletet hirdető próféta, nem kell több áldozatbemutatás, csak a Krisztusba vetett hitre van szükség. Ő az, aki mindent elvégzett értünk vállalt halálával és feltámadásával. Csak ezzel a mennyei tartalommal tud teljes lenni minden készülődésünk.
Viszont az ádventi Krisztus-váráshoz nem a cipők, a szobák vagy épp a függönyök kitisztítására van szükség, hanem a szívünk megtisztulására és feldíszítésére. Csendességgel, Istenkereséssel, Igével és imádsággal tudunk születésének ünnepére készülni. Erre a tisztulásra figyelmeztet minket a prófétai szó. Arra, hogy a földi kincsek mellett szívünkbe is gyűjtsük a kincseket.
Mert enélkül minden pompa, minden fenyőillat, minden mézeskalács, minden drága meglepetés csak üres díszlet. Lelki tartalom nélkül nem átéljük, csak túléljük az ünnepi időszakot. Jézus is valami hasonlóról beszél, mikor ezt mondja Márk 8,36-ban: Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?
Hogyan lehet elkerülni ezt, hogy lelkünkben kárt valljunk? Hogy lehet elkerülni, hogy az ünnepi időben lelkünk kongó üressége megszűnjön? Hogy lehet méltó módón fogadni a földre jött Krisztust? Igaz megtéréssel. Amikor megtérek, visszatérek Istenemhez. Elhagyom régi bűnös, leterhelt életemet és elfogadom Krisztust, mint személyes megváltómat. Hagyom, sőt kérem, hogy Ő legyen az Úr az életemben. Elhiszem minden szavát, Igéje szerint élek és megteszem azt, amit hívő gyermekeként tőlem vár. És így, a hívő élet elkezdhet gyümölcsözni, melyet mások is észrevesznek, sőt másoknak is javára válok.
Ezzel a szívben megszülető hittel lehet megfelelő módon készülni a Krisztus érkezésére. De nem csak a betlehemi gyermek érkezésére tudunk így készen állni, hanem a dicsőségben visszatérő Krisztus érkezésére is, a második eljövetelre. Ezen az eljövetelen már nem lesz gyertyaláng és nem lesz karácsonyfa, de mégis sokkal nagyobb ünnep lesz. Mennyei örömünnep, melyen együtt lehetünk majd Megváltó Királyunkkal. Ez lesz a második eljövetel, a második ádvent.
Az első már megvolt 2000 évvel ezelőtt, a másodikra még várnunk kell. A kettő között élünk kegyelmi időben. Még van lehetőség Istenhez találni, még van lehetőség megtérni, még van lehetőség a tisztulásra és a változásra.
Mossuk meg hát cipőinket, mert jön a Mikulás, és mossuk meg szívünket is, mert jön a Krisztus. Ámen!

Úr Jézus! Emlékeztess eljöveteledre és közelgő ítéletedre. Értesd meg velünk, hogy életünkkel tartozunk neked, hiszen mindenünk, amink van, Tőled kaptuk. Láttasd be velünk, hogy türelmed és szereteted tart meg minket. Minden új napot azért adsz, hogy legyen időnk felkészülni jöveteledre. Segíts meg minket ebben. Ámen.